KEES VOLLEMANS

1942-2017

Hij was in al zijn doen en denken een non-conformist. Wat institutioneel was of dreigde te worden, ontvluchtte hij. De universiteit, de kunstgeschiedenis, een groep, een verjaardagsfeestje, een Wagnergenootschap, een Chabotmuseum, een uitgeverij.

Hij investeerde veel energie in boeken, tentoonstellingen, muziek en in het werk van anderen; altijd bereid tot een commentaar dat inspireerde. Niet in de laatste plaats vertaalde, schreef en schilderde hij zelf. Zonder hem hadden we nu bijvoorbeeld geen boek van Baudrillard, geen boek over Chabot, geen schilderijen met de meerval. Maar hij paste ervoor om school te maken.

Oublier Foucault

Oublier Baudrillard

Oublier

Wij van Uitgeverij Duizend & Een zullen hem niet vergeten.

Het einde van ons leven is het ultieme boek

Dat we niet naar eigen goeddunken kunnen

heropenen of dichtslaan

Je zou graag de pagina's bewaren die je leuk vindt

Maar de laatste glipt al door je vingers.

(Cool Memories, J.B.)

Kees was nauw betrokken bij de inhoudelijke opzet en inzet van de uitgeverij. Zijn stukjes van de vertaling (i.s.m. Maurice Nio) van Jean Baudrillards LES STRATEGIES FATALES, zijn teksten in het B-Nieuws van de Faculteit Bouwkunde TU Delft waren een belangrijke bron van inspiratie en vormden mede de aanleiding om in 1985 Uitgeverij Duizend & Een op te richten. De eerste uitgave van Duizend & Een was DE FATALE STRATEGIEËN van Jean Baudrillard. De eerste zin De dingen hebben wegen gevonden om te ontkomen aan de dialectiek van de zin, waar ze genoeg van hadden werd in zekere zin een leidmotief voor latere publicaties. Ook was Kees de initiator van de reeks I MAESTRI DEL CELARE: Een oud spreekwoord zegt dat kunst neerkomt op het verhullen van de kunst, dat het de kunst is om de kunst te verbergen. ARS EST CELARE ARTEM. Het eerste nummer werd zijn STUDIOLO PESCE GATTO; in de nummers die volgden had hij vaak een aandeel.

In CHABOT, DE MAAN EN HET OOG (i.s.m. J. van den Akker) en HET RAADSEL VAN DE ZICHTBARE WERELD. Philips Koninck, of een landschap in de vorm van een traktaat kwam zijn theoretische voorliefde voor de schilderkunst prachtig tot uitdrukking.

Duizend & Een, elke keer dat ene boek uitgeven naast die duizend andere, elke keer HET boek van de auteur, Kees was er een meester in.

(Gert-Jan van Dijk, uitgever)

Boeken uitgegeven door 1001:

Het Raadsel Van De Zichtbare Wereld / Kees Vollemans


Highslide JS
Het Steiger / Constance van Duinen, Kees Vollemans, Piet Rook

Mijn Naam Is Legioen / Kees Vollemans e.a.

Chabot, De Maan En Het Oog / Kees Vollemans, J. van den Akker

Studiolo Pesce Gatto / Kees Vollemans


Highslide JS

Het Komplot van de Wereld